Årets Majblomma 2016

Majblomman är isturkos!

Pressmeddelande  •  2016-01-18

Nu är Majblomman 2016 inte hemlig längre! Nyss avtäcktes den turkosfärgade blomman med ljusviolett mittprick. Landshövding Lars Bäckström och 130 elever på Nya Varvets skola i Göteborg välkomnade vårens starkaste symbol – designad och framröstad av barn.

  • Majblomman vill engagera barn för barn som har det svårt. Därför bjuder vi in hela landet för att färglägga blomman! Att vi avtäckte blomman på Hagaskolan i Göteborg beror på att de är jätteduktiga på att få med alla elever i gemenskapen, säger Lena Holm.
  • Hagaskolan är lite som en byskola där alla känner alla, säger rektor Eva Nilsson. Föräldrar och lärare stöttar barnen, som hjälps åt med insamlingen. Inför sommarlovet delar vi ut diplom till barn som engagerat sig extra mycket i Majblomman.

Sedan 1907 byter Majblomma skepnad varje år. Det är en anrik blomma som nu planteras, för att slå ut i blom den 14 april då insamlingen drar igång.

Förra året samlade 80.000 barn in över 60 miljoner kronor, och i år satsar vi på en ökning igen. Det behövs verkligen för att vi ska kunna att hjälpa ännu fler barn som har det svårt,säger Lena Holm,

Av Majblommans insamling går ca 80 procent till Majblommans ändamål som bland annat är att hjälpa enskilda barn med bidrag till glasögon, en cykel, sommarläger, en varm vinterjacka, fritidsaktiviteter och mycket annat som gör att barn kan vara med sina kamrater i skolan och på fritiden. Majblomman driver opinion runt kärnfrågorna som är att barn med synnedsättning ska ha rätt till glasögon och att skolan måste följa skollagen och inte ta ut dolda avgifter.